? ??????????????The Giving Tree? ????? ?????? ???Rating: 5.0 (1 Rating)??0 Grabs Today. 508 Total Grabs. ?
?????Get the Code?? ?? ?????Pug Lovers Unite? ????? ?????? ???Rating: 5.0 (1 Rating)??0 Grabs Today. 149 Total Grabs. ??????Get the Code?? ?? ???????Bamboo Forest? ????? ?????? ???Ra BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Sabtu, 14 Februari 2015

Cahaya yang berlalu.

    "Sue, kenapa?" aku bertanya rakan sepengajian yang kukenal sejak dari Kusza setelah melihat kerut di wajahnya selepas dia menatap telefon bimbitnya.


    "Sue dapat berita tentang Ayah Zik meninggal dunia," sahabat itu menjawab cemas tentang berita yang membabitkan bapa saudaranya yang merupakan Menteri Besar Kelantan merangkap Presiden Pas.

    "So bagaimana sekarang Sue?" seorang lagi sahabat yang juga kukenal sejak dari Kusza juga bertanya setelah melihat diri Sue yang tidak keruan menerima sms kematian bapa saudaranya.

    "Kita keluar dululah Sue, sms family Sue di Malaysia untuk sahkan tentang perkara ini," cadangku kerana ketika itu kami berada di dalam perpustakaan Bibliotheca, Iskandariah untuk mencari buku rujukan subjek berkaitan kuliah.

    "Sue rasa begitu juga sebab sekarang ini hati pun tak sedap nak buat gapo pon," anak kepada Ustaz Nik Razi itu pon mula menghayun langkah menuju ke tangga untuk turun berserta kami dua orang rakannya yang menurutinya dari belakang.

    Setelah berada di luar perpustakaan hebat yang menggunakan kepakaran arkitek Jepun itu Sue mula menaip sms untuk bertanya khabar tentang Ayah Zik. Kami berdua menunggu penuh debar. Dalam masa itu aku juga menerima sms yang sama mengatakan Ayah Zik telah tiada. Namun aku masih mengambil pendekatan tidak mempercayai sesuatu khabar tanpa dapat pengesahan ahli keluarga jika membabitkan seseorang dan merujuk pakar jika membabitkan ilmu. 

    "Alhamdulillah Ayah Zik masih sihat di Malaysia..hanya khabar angin jer," wajah Sue kembali ceria setelah suram datang sebentar menyapa.

    "Alhamdulillah," kami berdua pula mengucapkan syukur atas kesihatan yang diberi kepada ulama merangkap tokoh ilmuwan yang berketurunan Raja Jembal tersebut.

    Sudah beberapa kali berlegar khabar angin kematian Tok Guru Nik Aziz semenjak aku di Kusza lagi. Malah khabar angin kematian turut membabit nama beberapa tokoh ulama Malaysia seperti Ust Ismail Kamus, Ust Harun Din serta Ust Taib Azamuddin. Punca membuat khabar angin kematian tokoh-tokoh tersebut tidak pula diketahui sebabnya. 

    Setelah beberapa tahun usai belajar dan pulang ke Malaysia aku masih lagi mendengar beberapa kali kematian TGNA sehingga kami pengikut TGNA ini sudah lali serta tidak mempercayainya. Andai ada cerita kematian TGNA pasti Sue yang kami rujuk dalam group wassup Kusza.

    Namun satu wassup dari sahabat Kusza tanya Sue tentang perginya TGNA pada 12/2/2015 bersamaan hari Khamis jam 9.50pm sebenarnya adalah berita yang benar. Bertalu mesej wassup masuk dari semua group di wassup dan telegram. Ya, sudah sah yang TGNA sudah selamat menemui pencipta.

    Allah, berat dada mendengar khabar ini. Seorang lagi ulama akbar Malaysia dipanggil pencipta Yang Esa. Mata Mak sudah bergenang beberapa kali. Alam juga berwajah hiba dengan langit mendung berserta cuaca muram. 

    Jumaat yang kelam dengan kehilangan seorang tokoh agama yang sarat pelbagai ilmu di dada. Seorang MB yang turun ke medan untuk menyebarkan ilmu kepada rakyat jelata. Mirip kepada cara hidup para Nabi, para sahabat, tabi' serta tabi'en. Zuhud kehidupannya. Rendah hatinya. Tiada beza hidupnya denga orang awam walaupun berpangkat serta berilmu. Harta sama sekali tidak dikumpul dari wang rakyat serta negara. 

    Berbahagialah duhai Ayah Zik. Kita tidak pernah bersua namun hidupmu serta pergimu membuat hatiku diuliti kesedihan. Engkau terlalu akrab tanpa kita bersua serta kenal berdepan. Sepertimana kata seorang sahabat yang juga pernah ditahnikkan anaknya oleh allahyarham TGNA, 

    "Akak tak bertemu Tok Guru di dunia, pasti akan ketemu di syurga," aku mengaminkan kata-kata sahabat tersebut dalam hati yang dalam.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...